De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met mooie winsten gesloten.
De graadmeters toonden daarmee herstel na de verliezen op de eerste handelsdag van de week. Net als in Europa werd er op Wall Street met optimisme uitgekeken naar de onderhandelingen tussen de eurolanden en Griekenland over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem. De olieprijzen gingen fors omlaag.
Apple-record
De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 17.868,76 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent tot 2068,59 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,3 procent omhoog naar 4787,64 punten.
Apple sloot 1,9 procent hoger en wist aan het slot voor het eerst een marktwaarde van meer dan 700 miljard dollar te behalen. De beurswaarde van Apple is nu ruim twee keer zo veel als die van softwareconcern Microsoft. Topman Tim Cook van Apple kondigde dinsdag aan 850 miljoen dollar te investeren in een zonne-energieproject in Californië.
Hoop op compromis
Woensdag vindt overleg plaats van de ministers van Financiën van de eurozone over Griekenland. Er wordt gehoopt dat dan een voorlopig compromis kan worden gesloten over een aanpak van de Griekse schuldenproblematiek.
Veel richtinggevend nieuws was er dinsdag niet. Coca-Cola klom 2,8 procent na kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Het frisdrankenconcern heeft last van de sterke dollar en zag de winst in het vierde kwartaal van vorig jaar stevig dalen, maar presteerde toch beter dan analisten gemiddeld voorspelden.
Qualcomm moet dokken in China
Chipfabrikant Qualcomm maakte bekend bijna 1 miljard dollar te betalen aan Chinese toezichthouders om een onderzoek naar overtredingen van mededingingswetten te beëindigen.
Het onderzoek naar het Amerikaanse bedrijf heeft veertien maanden geduurd. Beleggers waren blij dat er nu een regeling is gesloten en het aandeel Qualcomm steeg 4,7 procent.
GM omhoog
Autoconcern General Motors ging 4,2 procent omhoog. Een investeerder wil zich met steun van andere aandeelhouders nomineren voor het bestuur van GM met een voorstel voor een aandeleninkoopprogramma van 8 miljard dollar.
Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent goedkoper op 50,57 dollar en de prijs van Brent zakte 2,3 procent tot 57,01 dollar. Olieproducenten als ExxonMobil en Chevron verloren tot 0,6 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger en Baker Hughes leverden tot 1,3 procent in. Halliburton (min 2,1 procent) kondigde aan tot wel 6400 banen te gaan schrappen.
De euro was 1,1309 dollar waard, tegen 1,1319 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl